شما اینجا هستید

    آرشیو » جاهای دیدنی پاریس ایران در دل طبیعت بکر و زیبا/ارومیه سرزمین شگفتی‌ها

ارومیه سرزمین شگفتی‌ها است، طبیعت چهار فصلی که هر بار شما را به یک شگفتی دعوت می‌کند، جایی که میان طبیعت سرسبز، دریاچه‌ها، آبشار و کوه‌ها محصور شده و نظیر آن را در کمترین جایی می‌توانید، پیدا کنید، پس با گشت و گذار در طبیعت این شهر با جاهای دیدنی ارومیه بیشتر آشنا شوید.

به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری ارومtv؛ ارومیه مرکز و بزرگترین شهر استان آذربایجان غربی است؛ شهری که آن را به عنوان پایتخت والیبال ایران هم می‌شناسند. این شهر سه هزارساله جاذبه‌های گردشگری بسیاری دارد؛ از آبشار و دریاچه گرفته تا کلیسا و قلعه‌های تاریخی و جاهای دیدنی و بکر.

ارومیه شهری با فرهنگ و تاریخ غنی است که حتی برخی مورخان آن را زادگاه زرتشت می‌شناسند. زبان مردم این شهر ترکی آذربایجانی است و عاشیقه که شهرتی جهانی دارد از موسیقی‌های اصیل این خطه سرسبز در ایران است. ارومیه القاب زیادی از جمله پاریس ایران، شهر آب و دارالنشاط را دارد. جاهای دیدنی ارومیه به قدری زیاد هستند که برای سهولت بهتر آن‌ها را به دو دسته طبیعی و تاریخی و تقسیم کرده‌ایم.

سه گنبد

سه‌گنبد؛ آرامگاهی در جنوب شرقی ارومیه است که شکلی شبیه برج دارد. قدمت این آرامگاه به ۸۰۰ سال پیش می‌رسد و در ورودی آن سه کتبیه سنگی با خط کوفی وجود دارند. این بنا یک ساختمان دو طبقه است و دریچه‌هایی در چهار سمت خود دارد. در طبقه‌ی اول سرداب و در طبقه‌ی دوم این بنا مقبره قرار دارد.

بازار ارومیه

بازار ارومیه؛ بازاری به یادگار از دوران صفویه است که در بافت قدیمی این شهر قرار گرفته است. این بازار معماری ساده‌ای دارد که برخی از ‌آن‌ها در دوران زندیه و برخی در دوران قاجاریه ساخته‌ شده‌اند. این بازار دارای چندین طاق، گنبد، تیمچه، حمام و مسجد است. در این بازار راسته‌های بسیاری وجود دارد؛ از پارچه‌فروشان گرفته تا کفش فروشان، شما در این راسته‌ها می‌توانید با مشاغل قدیمی و اصیل ارومیه نیز آشنایی پیدا کنید.

مسجد جامع ارومیه

یکی دیگر از بناهای تاریخی ارومیه مسجد جامع این شهر است که در مجاورت بازار تاریخی و در بافت قدیمی شهر واقع شده است. این مسجد را ایلخانان مغول در قرن هفتم هجری بنا کرده اند. گچ‌بری‌های این بنا مخصوصا در محراب این مسجد، شاهکاری از آثار هنری مغول است. مسجد جامع ارومیه صحن مستطیل شکل بزرگی همراه با سه ورودی دارد. شبستان آجری قدیمی‌ترین بخش این مسجد است که سقف آن با گنبد بلندی پوشانده شده است. شبستان ۴۶ متر طول و ۱۳ متر عرض دارد و یادگاری از دوره ایلخانی است.

مسجد مناره

این مسجد را از آن جهت مسجد مناره می‌نامند که تنها یک مناره دارد. مسجد مناره در نزدیکی مدرسه هدایت و محله‌ی شیشه‌گر خانه قرار دارد. این مسجد از نوع مساجد شبستانی با پوشش تیر چوبی و فاقد گنبد است. با توجه به کتیبه‌هایی که روی محراب قرار دارد می‌توان گفت، قدمت آن به اوایل دوره قاجار می‌رسد

خانه انصاری

در  ارومیه چندین خانه تاریخی وجود دارد. خانه انصاری بنایی به قدمت قاجار است. خانه انصاری دو طبقه شمالی دارد و در وسط یک باغ و حیاط بزرگ واقع شده‌است. این خانه سبک معماری منحصر به فرد و کاشی‌کاری‌های زیبایی دارد. خانه ژنرال خانه اتحادیه و خانه دیزج سیاوش از دیگر خانه‌های تاریخی در ارومیه هستند.
کلیسای ننه مریم

کلیسای ننه مریم که در شهر ارومیه واقع شده است یکی از بزرگترین و قدیمی‌ترین کلیساهای ایران و جهان است. این کلیسا در گذشته یک آتشکده‌ برای زرتشتیان بوده است و نمای فعلی آن به دوره ساسانیان باز می‌گردد. این کلیسا در خیابان خیام ارومیه قرار گرفته است و دومین کلیسای قدیمی جهان به شمار می رود. مارت مریم یا شرق ‌آشور نام‌های دیگر این کلیسا هستند.

کلیسای سیر (مارسرگیز)

کلیسای سیر یک ساختمان سنگی در شهر ارومیه است که همه دیوارها و سقف‌های آن با سنگ‌های نامنظم به شکلی ماهرانه‌ای ساخته‌ شده‌اند. این کلیسا شامل دو قسمت است: سالن اول نیایش یا محراب، به‌همراه اتاق‌های آن و سالن دیگری که در موازات آن قرار گرفته است و اتاق‌های کوچکی دارد که به پشت محراب راه دارند و از آن به عنوان چله خانه یاد می‌شود.

موزه ارومیه

این موزه که دارای آثار تاریخی زیادی مربوط به دوره‌های مختلف است، یکی از بهترین موزه‌ها در ایران به شمار می‌رود. کتاب‌های خطی موجود در این موزه می‌تواند هر بیننده‌ای را شگفت‌زده کند. این موزه شامل بخش‌های ماقبل تاریخی، بخش تاریخی، بخش اسلامی و بخش مردم‌شناسی است و ۳۰ هزار شیء و قطعه تاریخی را در خود جای داده است. موزه ارومیه یکی از غنی‌ترین موزه‌های ایران است و دومین گنجینه بزرگ تاریخی در کشورمان محسوب می‌شود.

قلعه کاظم داشی

در دل دریاچه ارومیه؛ قلعه کاظم‌داشی قرار دارد که از دور شبیه یک جزیره سنگی است. نقل است که هلاکوخان مغول گنجینه خود را در این قلعه پنهان کرده است. این قلعه زمانی پناهگاه ساکنان هفت روستای اطراف خود بوده و نام خود را از یکی از فرماندهان با نام کاظم‌خان گرفته است. قلعه کاظم داشی یکی از آثار تاریخی باستانی ارومیه است که قدمتی چند صد ساله دارد.

ساختمان شهرداری ارومیه

ساختمان شهرداری ارومیه؛ شامل دو ساختمان بزرگ است که در نزدیکی میدان شهرداری و اداره استانداری شهر ارومیه واقع شده است. این ساختمان در دوره سلطنت رضا شاه بنا شده است و یکی از دیدنی‌های شهر ارومیه به شمار می‌رود. سالن بزرگ شهرداری محلی برای برگزاری جشن‌ها و اجتماعات شهر در گذشته بوده است. آجر، چوب، سنگ، گچ و آهک از مصالح سازنده این ساختمان دوطبقه و چشم‌نواز است.

مدرسه هدایت ارومیه

مدرسه هدایت در قدیم متعلق به یکی از بزرگان ایل قاجار بوده است. این مدرسه به سبک معماری سنتی ایرانی است و زیبایی اندرونی و بیرونی، آن را دیدنی‌تر کرده است. اصلی‌ترین و با ارزش‌ترین بخش مدرسه ساختمانی است که در ضلع جنوبی واقع شده ‌است. حیاط‌های مدرسه فرم چهار گوشی دارند و با طاق‌نماهایی از آجر لعابدار فیروزه‌ای تزیین شده‌اند. بخش رعیت‌نشین، آشپزخانه، انبار و شاه‌نشین از قسمت‌های مختلف این مدرسه است و بخش شاه‌نشین با داشتن شیشه‌های رنگی زیباترین قسمت این مدرسه است.

دره قاسملو ارومیه

این دره که چشم‌انداز زیبا و چشمه‌های بسیاری دارد، یکی از پر بازدیدترین مناطق دیدنی در ارومیه است. این دره در ۳۵ کیلومتری جنوب‌غربی ارومیه واقع شده و یکی از تفرجگاه‌های اصلی این شهر است. نام دیگر این دره، خان دره‌سی است و بهار و تابستان بهترین فصل‌ها برای بازدید از این دره هستند. باغ‌های سیب و گیلاس از دیگر چشم‌اندازهای زیبای این دره به شمار می‌رود. در این دره گونه‌های گیاهی دارویی متنوعی از قبیل؛ بارهنگ، چنار، تمشک، ترشک، خاکشیر، زردینه و کاکوتی به عمل می آید.

چشمه آب‌گرم هفت‌آباد

چشمه هفت‌آباد در روستایی به همین نام و در فاصله ۴۵ کیلومتری شهر ارومیه واقع شده است. این چشمه که در دامنه یک کوه آتشفشانی خاموش قرار گرفته، خواص درمانی فوق‌العاده‌ای دارد و برای درمان رماتیسم، آرتروز، تسکین اعصاب و بیماری‌های پوستی مناسب است.

چشمه آب‌گرم هفت‌آباد یک چشمه اصلی و دو چشمه کوچک‌تر دارد. دمای آب این چشمه بین ۳۲ تا ۳۴ درجه سانتی‌گراد است و علت گرمای آن مجاورت با آتشفشان است. در نزدیکی روستای هفت‌آباد یک آتشفشان غیر فعال قرار دارد که سبب گرم‌شدن آب این چشمه‌ها شده است.

سوله دوکل یکی دیگر از آبشارهای ارومیه است که به دیزج هم شهرت دارد. این آبشار یکی از بلندترین آبشارهای ایران است. آبشار سوله دوکل در دامنه کوه دالانپر، در نزدیکی روستای دیزج از توابع زیوه قرار گرفته است. سوله‌دوکل واژه‌ای کردی به معنای آبشار دود است. این آبشار زیبا ۴۰ متر ارتفاع دارد و یکی از سرشاخه‌های رودخانه مشهور باراندوز است.

پارک اللرباغی

پارک اللرباغی یا پارک ساحلی ارومیه در جنوب این شهر واقع شده است و یکی از مراکز تفریحی و گردشگری این شهر است. پارک اللرباغی به پارک کوهستان نیز معروف است. این پارک یک دریاچه مصنوعی دارد که مناسب برای قایق‌رانی است. سالن آمفی‌تئاتر روباز، پیست دوچرخه‌سواری، جاده تندرستی، سکوی نشیمن و گذر مشاهیر از امکانات این پارک است. این پارک سرسبز با انبوه درختان کاج چشم‌اندازی زیبا و تماشایی دارد. این پارک یک آب‌نمای دیدنی هم دارد که در شب جلوه بسیار زیبایی به فضای اطراف می دهد.

پارک جنگلی شیخ تپه

پارک جنگلی شیخ تپه، پارکی مشرف به شهر است که در جنوب شرقی ارومیه قرار دارد. این پارک در مجاورت شیخ‌تپه واقع شده و در قدیم آثاری مربوط به دوران ماد‌ها را داشته که متاسفانه امروز دیگر اثری از آن‌ها باقی نمانده است. این پارک که بر فراز ارتفاعات مشرف به شهر واقع است، ۴۴ هکتار وسعت دارد. یک خوشه انگور در میدانی که منتهی به پارک می‌شود، قرار دارد که نمادی از شهر ارومیه است. پارک جنگلی شیخ تپه، سالن‌های نمایشگاه بین‌المللی ارومیه را در خود جای داده و دارای شهربازی برای کودکان و بزرگسالان است.

تفرجگاه بند

 

بند یکی از روستاهای آذربایجان غربی است که قدمت آن به سه هزار سال پیش می‌رسد. این روستای سرسبز وخوش‌آب‌و‌هوا از روستاهای قدیمی منطقه به حساب می‌آید که امروز شکل و شمایلی تفریحی به خود گرفته است. این روستا در امتداد رودخانه چایی قرار گرفته است و از قدمتی چند هزار ساله برخوردار است. روستای بند دارای طبیعتی کوهستانی است و خانه‌ها در آن معماری سنتی دارند.

دریاچه ارومیه

رضائیه نام قدیمی دریاچه ارومیه است. این دریاچه بزرگ‌ترین دریاچه آب‌شور خاورمیانه و دومین دریاچه‌ی آب‌شور در جهان است. دریاچه ارومیه همانند دیواری میان استان آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است. وسعت این دریاچه چیزی حدود ۴۷۰ هکتار است و به دلیل شوری بیش از حد هیچ ماهی در آن یافت نمی‌شود. جلبک‌ها و میگوهای آب‌شور تنها موجودات زنده در این دریاچه هستند. در کنار تمامی این زیبایی‌ها دریاچه ارومیه میزبانی مهربان برای فلامینگوهای مهاجر است. این دریاچه بی‌شک یکی از مشهورترین جاذبه‌های ارومیه است. چی‌چست و کبودان هم از نام‌های دیگر این دریاچه است.

دریاچه مارمیشو

این دریاچه در فاصله ۴۵ کیلومتری شهر ارومیه قرار گرفته است و شاید همین فاصله موجب شده که به یک منطقه بکر تبدیل شود. سرچشمه‌ی مارمیشو در خاک ترکیه واقع شده است. این دریاچه که در کوهستان‌های اطراف مرز ایران و ترکیه قرار دارد، از جمع‌شدن آب رودخانه نازلوچای تشکیل شده‌ است و زیستگاه بسیاری از انواع گیاهان و جانوران است. بید، لاله‌کوهی، شیرین‌بیان، زالزالک، زنبق وحشی و صنوبر از درختان این دریاچه است. به دلیل قرار گرفتن در مناطق کوهستانی، این دریاچه یکی از بهترین و مرغوب‌ترین عسل‌ها در کشور را دارد. دریاچه مارمیشو شباهت زیادی به دریاچه وان ترکیه دارد.

غذاهای محلی ارومیه

در کنار جاذبه های تاریخی و طبیعی ارومیه، حتما غذاهای محلی این شهر از جمله آش دوغ، کوفته، اماج، یتیمچه و عیران را امتحان کنید. نقل بیدمشکی نیز که با عرق بیدمشک تهیه می‌شود و جزو سوغاتی‌های ارومیه است را فراموش نکنید.

گزارش از نجیبه معصومی سرای

لینک کوتاه مطلب : https://dornasasi.ir/?p=12485

برچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

مطلب قبل و بعد
مطالب مشابه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد